Een badkamer is meestal niet duurzaam ingericht. Het barst er vaak van de (plastic) wegwerpproducten zoals wattenstaafjes en plastic flessen douchegel of shampoo en tubes tandpasta. Bovendien zitten er in veel producten microplastics die tijdens het douchen en badderen in het water belanden en zo in de zee terechtkomen. Tijd om je badkamer eens goed onder de loep te nemen en zoveel mogelijk zero waste te maken.
1. Was zuinig
De wasmachines van nu zijn veel zuiniger in gebruik dan wasmachines van een jaar of 7, 8 geleden. Deze duurzame wasmachines kun je kopen, maar ook huren. Als je huurt betaal je geen hoge aanschafkosten, maar heb je snel een slim en zuinig model in huis. Een wasmachine huren is dus helemaal niet zo’n gek idee. Want oudere modellen gebruiken veel meer water en energie als je een wasje draait. Het is beter voor het milieu én je portemonnee om een duurzaam model in huis te halen. Een slimme wasmachine die het water- en energieverbruik, en als het even kan ook de hoeveelheid wasmiddel, aanpast op het vuile wasgoed. Zo wordt de natuur minder belast en dat zie jij terug in de energie- en waterkosten. Ook hoef je minder vaak wasmiddel te kopen. En gebruik de eco-stand. Dit bespaart water en energie.
2. Vermijd plastic
In een zero waste badkamer horen geen plastic flessen. Gebruik daarom een milieuvriendelijke shampoobar of een stuk zeep in plaats van douchegel in plastic fles. Extra besparen? Kies voor een shampoo en douche bar in 1. Dit bespaart geld en ruimte, want 2 in 1. En gebruik liever niet zo’n fluffy, felgekleurde douche puff, maar een ecofriendly loofah spons. Een loofah spons is namelijk 100% plasticvrij en zo’n douche puff niet. Zo belanden er geen microplastics in het water. Vervang je plastic tandenborstel door eentje van bamboe, wegwerp scheermesjes door een herbruikbare veiligheidsscheermes en wegwerp wattenschijfjes door wasbare katoenen wattenschijfjes. Zo zorg je voor minder (plastic) afval.
3. Gebruik handdoek vaker
Gooi een handdoek niet na 1x afdrogen meteen in de was. Je kunt een schone handdoek prima 3x gebruiken. Tenminste, als je de handdoek na gebruik netjes ophangt en goed laat drogen. Laat je de handdoek als vochtige prop ergens in een hoek liggen dan is het binnen no time een broedplaats voor bacteriën. Gooi ‘m dan wel in de was, zodra ie droog is. Door je handdoek vaker dan 1x te gebruiken, was ‘m minder vaak. Hierdoor blijft de handdoek langer mooi, want met iedere wasbeurt slijt stof een beetje, en je bespaart water en energie. Ook duurzaam.
4. Douche duurzaam
Als je maximaal 5 minuten doucht ben je echt wel schoon en bespaar je water dan als je langer doucht. Logisch. Denk er eens over na. Want iedere 2 minuten dat jij doucht stroomt er zo’n 10 liter water uit de douchekop het afvoerputje in. Met een normale douchekop hè Met zo’n regendouchekop is ’t veel meer. Handige hulpmiddelen om je waterverbruik tijdens het douchen zo minimaal mogelijk te houden; een timer én een waterbesparende douchekop. De straal van zo’n douchekop is wat minder krachtig dan van een ‘normale’ douchekop, maar hier merk je weinig van. Bovendien kun je zo tientallen liters per douchesessie besparen.
5. Neem een abonnement
Spullen langdurig huren in de vorm van een abonnement is steeds meer in trek. Het is namelijk een makkelijke manier om iets goed te doen voor het milieu. Steeds meer mensen willen bewuster leven, maar het liefst wel zo makkelijk mogelijk. Door je te abonneren op bijvoorbeeld elektrische tandenborstelkoppen via Bamboo’d Brushing of toiletpapier via The Good Roll heb je nooit meer omkijken naar deze spullen en maak je tegelijkertijd zonder moeite de wereld een stukje mooier. Ook kun je tegenwoordig witgoed huren voor in de badkamer zoals wasmachines, drogers of was-droogcombinaties. De bedrijven waar je dit huurt zorgen voor reparaties en vaak ook vervanging als het apparaat kapotgaat. Relaxed. En ook goed voor de planeet omdat je niet koopt, maar huurt. Lekker bezig!