woensdag, april 24, 2024
planten
Wonen

Alles over plantenvoeding

632Views

Zelf denken wij als mensen vaak aan de hoeveelheid je eet, wat is gezond en wat heb je nodig. Dat hopen wij althans. Dezelfde vragen kunnen moeten we voor de planten stellen. De voor- en achtertuin genoten zijn tenslotte levende wezens zoals jij en ik, die voeding en voedsel nodig hebben om te overleven en om hun maximale capaciteit te behalen. Het is dus goed om hier mee bezig te zijn wanneer je van plan bent een leuke en kleurrijke tuin te hebben in de zomer.

Hoe doe je dit?

Elke tuinier weet dat hij zijn tuinbewoners evenwichtig moet bemesten, plantenvoeding en compost moet geven wanneer ze dat nodig hebben. Maar ervaren tuiniers of boeren, weten welke voedingsstoffen nodig zijn in elk stadium van de groei, voor gezondheid, schoonheid en zelfs smakelijkheid. Bovendien kunnen ze aan de hand van verschillende signalen en indicatoren zien wat planten nodig hebben en zo ziekten, ongedierte en een tekort aan voedingsstoffen weten vast te stellen. Twee belangrijke factoren bij het vaststellen hiervan zijn; uiterlijk en verkleuring. Echter komt deze kennis met de jaren en niet iedereen hoeft zich er volledig in te verdiepen. Wel is het goed om er bij stil te staan en om te weten wat planten bijvoorbeeld nodig hebben.

Wat zit er in plantenvoeding

Het is interessant om te zien dat planten voedingsstoffen nodig hebben die wij als mensen ook nodig hebben. Dus waar moet je op letten wanneer je mest koopt of plantenvoeding? Denk bijvoorbeeld aan calcium en magnesium, een welbekende vitaminepil voor velen van ons. Calcium versterkt en verstevigt overal de algemene weefsels en helpt de zuurgraad te neutraliseren. Magnesium zorgt voor een gezonde groene kleur en het bevorderd de absorptie van CO2. Hiernaast heeft een plant ook proteïne door middel van nitrogen. Vitaal voor een goede groei van de stengels, maar een teveel vermindert de immuniteit en het vermogen om vruchten te dragen.

Welke is het beste voor jou?

Het moge duidelijk zijn dat er voldoende keuze is. Er zijn dan ook veel verschillende soorten planten, waardoor dus ook verschillende soorten plantenvoedingen. Er zijn vloeistoffen, staafjes, sprays en mest. Sommige voeding is speciaal voor bloeiende planten en andere voornamelijk voor groene planten. Ook een uitzondering is de bonsaiboom, deze heeft ook speciale voeding nodig. Kijk dus goed naar de plant waarvoor jij voeding zoekt en kies op basis van die analyse de geschikte plantenvoeding.

Geef een reactie