donderdag, juli 25, 2024
Badkamer op zolder
BadkamerTipsWonen

Badkamer op zolder: 8 tips

15.7KViews

Vaak worden zolders gebruikt om dozen en andere rommel op te slaan. Gebruik jij jouw zolder op een andere manier? Bijvoorbeeld als leefzolder, slaapkamer of gastenkamer? Dan heeft een badkamer op zolder zeker toegevoegde waarde. Met dit artikel ben je goed voorbereid voordat je een extra badkamer op zolder plaatst.

 1. Leidingen badkamer zolder

Denk voordat je begint goed na over de indeling van je badkamer. De zolder badkamer is het makkelijkst te plaatsen naast de plek waar de standleiding loopt. Deze loopt vaak van het toilet beneden recht naar boven. De leiding is eventueel te splitsen, maar het kost je minder moeite de zolder badkamer bij de standleiding te plaatsen. De leidingen voor de douchecabine of het bad op zolder leg je makkelijker om onder de vloer.

2. Indeling zolder badkamer

Zoals bij punt 1 benoemd heeft de standleiding invloed op waar je zolder badkamer komt en dus hoe je de zolder badkamer indeelt. Bovendien zal je niet veel ruimte hebben om mee te werken. Een slimme indeling is dus belangrijk. Een bad op zolder staat prima onder een schuine wand, net als lage kastjes voor je handdoeken.

3. Badkamer op zolder en draagvermogen vloer

Een toilet, bad of douchecabine op zolder weegt nogal wat. De zoldervloer moet daarom sterk genoeg zijn om de badkamer te kunnen dragen. Blijkt de vloer niet sterk genoeg, dan moet die dus versterkt worden.

4. Badkamer op zolder en waterdruk

Houd er rekening mee dat de waterdruk lager is naarmate je hoger in de woning bent. Plaats een hydrofoorinstallatie als de waterdruk te laag is. Deze pomp zorgt voor extra druk, waardoor jij kan genieten van een heerlijke douche op zolder.

5. Zolder badkamer licht

Vaak is er onvoldoende daglicht op zolder. Je hebt daarom lampen nodig op de zolder badkamer. Kies de juiste lampen die tegen vocht en condens kunnen. Je ziet aan de IP-waarde hoe goed een lamp hiertegen bestand is. Lampen in de douchecabine en rond het bad hebben een IP-waarde van minstens 45 nodig. De rest van de badkamerlampen volstaan met een IP-waarde van 21.

6. Badkamer op zolder ventileren

De badkamer is een vochtige ruimte en vocht zorgt voor schimmel. Dat wil je natuurlijk niet, zeker niet nadat je zo hard hebt gewerkt om die badkamer op zolder te bouwen. Een goed ventilatiesysteem doet wonderen.

7. Badkamer op zolder isoleren

Met de billen bloot in een koude badkamer is niet erg prettig. Omdat de zolder erg koud kan worden in de winter is het van belang deze goed te isoleren om de warmte binnen de badkamer op zolder te houden.

8. Badkamer op zolder kosten

Een normale badkamer kost gemiddeld €8.000. Omdat de zolder badkamer waarschijnlijk een stuk kleiner is, liggen de kosten lager bij zo’n €5.000. Je kunt de badkamer op zolder op 3 manieren financieren: met spaargeld, je hypotheek of een lening.

Sparen is verstandig en veilig. Het duurt echter lang en niet iedereen heeft de financiële ruimte om te  sparen.

Optie 2 is je hypotheek verhogen. Dit kan echter alleen met overwaarde. En hoewel de rente lager is dan bij lenen komen er nog extra kosten bij, zoals de advies- en notariskosten.

Je laatste optie is geld lenen met een lening. De rente ligt hoger, maar je hebt geen bijkomende kosten. Je vindt de voordeligste lening door te vergelijken. Dit doe je bijvoorbeeld op Geld.nl. Zij zetten het grootste aanbod leningen voor je op een rij, waardoor je altijd de beste lening voor je badkamer zolder vindt.

Nu je weet waarop te letten is het tijd de handen uit de mouwen te steken. We wensen je succes met de badkamer op zolder bouwen!

Geef een reactie