woensdag, april 24, 2024
Algemeen

Badkamerverlichting: let op de IP-waarde!  

1.56KViews

De juiste verlichting is van essentieel belang voor de sfeer in iedere ruimte van een woning. Daarnaast mag verlichting uit praktisch oogpunt natuurlijk ook niet ontbreken. Verlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in alle soorten en maten. Zo is er altijd wel een lamp die binnen jouw smaak en interieur past. Maar hoe zit dat in de badkamer? Deze ruimte lijkt toch een stuk complexer te zijn. Hier kun je immers geen gebruik maken van iedere andere lamp. Enkel verlichting die voldoet aan een standaard IP-waarde is hier geschikt. Maar wat houdt dat precies in? En hoe weet je waar je op moet letten bij de badkamerverlichting van Directlampen? Wij zochten het uit!

Beschermingsgraad, IP-waarde, van een lamp

In vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken is het belangrijk om op de IP-waarde van de verlichting te letten. IP staat voor de beschermingsgraad van de lamp, oftewel in hoeverre de lamp bestand is tegen vuil, stof en vocht. Een IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste vertelt je in hoeverre stof het armatuur kan binnen dringen en het tweede in hoeverre vloeistof dit kan. In de badkamer is dus vooral het tweede cijfer van groot belang. Hierbij geldt: hoe hoger de IP-waarde, des te beter de lamp bestand is tegen stof, water en vocht. Maar welke IP-waarde heb je minimaal nodig in de badkamer? Dit is voornamelijk afhankelijk van de zone waar deze lamp komt te hangen. Daarover vertellen we hieronder meer.

badkamerverlichting

Verschillende badkamerzones

We kunnen de badkamer onderverdelen in 4 zones. Iedere zone kent een andere minimale IP-waarde. Op basis van die informatie kan je gemakkelijk de juiste lampen vinden voor in de badkamer. Wij zetten de zones hieronder voor jou op een rijtje:

  • Zone 0: dit is de zone waar de lampen het meest bestand moeten zijn tegen water of zelfs onderdompeling. Denk bijvoorbeeld aan de lampen die in baden of douches worden geplaatst. Deze mogen slechts over een klein percentage volt beschikken. Daarnaast moet je op zoek gaan naar een lamp met een IP-waarde van minimaal 67. Hoe hoger, hoe beter natuurlijk.
  • Zone 1: vlakbij de douchebak, bad of de wastafel is het ook verstandig om te kiezen voor een lamp met een hoge IP-waarde. Hierbij geldt een waarde van minimaal 65, daarbij is de lamp bestand tegen waterstralen.
  • Zone 2: in deze zone moet de lamp bestand zijn tegen spetters water. Dit geldt vooral bij gebieden op een straal van 60 centimeter van het directe water. Ga hierbij op zoek naar een lamp met een IP-waarde van tenminste 44.
  • Zone 3: de lampen in deze zone worden enkel blootgesteld aan een vochtige omgeving en incidentele druppels water. Dit is bij gebieden die verder dan 60 centimeter van het directe water gelegen zijn. Een IP-waarde van 21 voldoet hier.

badkamerzones

Twijfel je over de benodigde IP-waarde? Neem dan contact op met de vakmensen die in de badkamerverlichting handelen. Zij kunnen je precies vertellen wat je nodig hebt en welke waardes voldoende zijn voor specifieke gebieden in de badkamer.

Geef een reactie