donderdag, juli 25, 2024
Wonen

Borrelende geluiden in de wc, wat nu?

7.85KViews

Normaal heeft u geen problemen met de afvoer van het toilet, toch? Toch komt het gemiddeld eens per zeven jaar voor dat er een verstopping van het toilet aanwezig is. Eerste signalen van een verstopping zijn klokkende geluiden, borrelen of zelfs sputteren. Dat komt doordat de inhoud niet goed weggespoeld kan worden.

Raak niet in paniek. Het vooruitzicht van een volledig verstopt toilet is niet fijn, maar er is nog tijd om het in de kiem te smoren.

Het ontstaan van borrelende geluiden in de wc kan op meerdere manieren. Hieronder noemen we er een aantal:

Vastzittende zaken vaak oorzaak van een borrelend toilet

Het geborrel en gesputter in een wc ontstaat niet zomaar. Meestal is dit het gevolg van een verstopping in de riolering. Een verstopping kan op meerdere plekken ontstaan. In sommigen gevallen heeft dat ook weer een oorzaak. Denk aan verzakkingen van de rioleringsbuis, of boomwortelgroei.

U kunt er zelf achter komen of de verstopping zich in de wc bevindt, of juist verderop. Wat u sowieso níet moet doen is meerdere keren het toilet doorspoelen. Zo loopt u het risico dat uw toilet overstroomt.

Wanneer de verstopping vlakbij het toilet zit, komt dit vaak doordat objecten in de hals van het toilet blijven steken. Iets dat in de leiding vastzit, blokkeert het weggespoelde water en dat geeft borrelende en klokkende geluiden.

Het kan bijvoorbeeld gaan om sanitaire doekjes of een grote prop toiletpapier. Kinderen willen nog wel eens speelgoed in de wc gooien. Dat klinkt bijzonder, maar in de praktijk komt het vaak voor.

Zelf een toilet ontstoppen

In dit geval kunt u zelf op onderzoek uit. Wellicht ziet u de verstopping zitten. Met een paar handschoenen aan kunt u misschien zelf de wc ontstoppen. Ga niet met een kledinghanger te werk, zoiets beschadigt de toiletpot.

Een ouderwetse, maar niet minder effectieve manier is het gebruik van een zogenoemde plopper. Deze ontstopper zuigt de toiletpot lichtjes vacuüm. Vastzittende zaken komen daarbij hopelijk los en voor u is het dan zaak deze er uit te vissen.

Oorzaak van verstopte wc niet direct duidelijk

Wanneer bovenstaande nog geen resultaat heeft opgeleverd, is er iets anders aan de hand. U kunt proberen om met natuurazijn en baksoda de verstopping te verhelpen. Dit is een vrij eenvoudige manier en het geeft vaak een gewenst resultaat. De inhoud van een pak soda wordt samen met een halve fles azijn in het toilet gedaan. Na een paar minuten inwerken gaat het in de wc borrelen en schuimen. Na ongeveer 10 minuten wordt er een paar liter heet water opgebracht. Een nacht inwerken en de volgende ochtend is het gewenste resultaat hopelijk bereikt.

Blijft het toilet toch nog borrelen? Dan zit het probleem nog een stuk verder.

Oorzaak borrelende wc opsporen

Bij sommige, vaak oudere, woningen is nog een septictank of beerput aangesloten op de riolering. Deze raakt na verloop van tijd vol. Wanneer dat het geval is, stijgt het waterniveau tijdens het doorspoelen eerst, om dan langzaam terug te zakken. Dit heeft klokkende geluiden als gevolg. Is dit ook bij u het geval, dan is het tijd om de septictank te legen. Hiervoor heeft u iemand nodig die de put kan leegzuigen. Een ontstoppingsbedrijf kan u verder helpen.

Er kunnen zich problemen in de rioleringen voordoen. Een verzakking bijvoorbeeld, maar wat ook vaak voorkomt, is de ingroei van boomwortels in een leiding. Boomwortels veroorzaken verstoppingen die langzaam groeien. Voordat het water in het toilet helemaal blijft staan, zorgt het doorgaans eerst voor borrelende geluiden.

Ook dan is het aan te raden een rioleringsbedrijf in te schakelen. Zij hebben de juiste apparatuur om de wortels uit de leiding te halen. Daarvoor hoeft niet de hele tuin open gegraven te worden.

Als u last heeft van een toilet dat borrelt, sputtert en klokt, maar de oorzaak is moeilijk te vinden; ga op zoek naar een loodgieter in Groningen. Zij helpen u graag verder.

Geef een reactie