donderdag, juli 25, 2024
De moderne nostalgische badkamer
BadkamerinterieurTipsWonen

De moderne nostalgische badkamer

4.75KViews

Eenvoudig, smaakvol en vooral origineel: de moderne individueel ingerichte nostalgische badkamer heeft stijl en houdt rekening met zijn historische erfgoed. Het maakt niet uit of het meubilair bedoeld is voor de woonkamer of de badkamer. Als de look maar goed is, dan kan alles.

De consumenten van vandaag de dag zijn goed geïnformeerd, stijlbewust en weten wat ze willen. Bovendien zien ze hun huis als een uitdrukking van hun persoonlijkheid en passen het interieur aan op basis van hun smaak en behoeftes. De enige ruimte die deze creativiteit vaak weet te weerstaan is de badkamer. Maar ook hier vindt nu een grondige aanpassing plaats: De standaard (betegelde) producten en badkamerinrichtingen maken steeds vaker ruimte voor de individuele smaak en moeten leren om zich, net zoals de andere meubels, naar de wens van de bewoners te richten.

In de afgelopen jaren werd het streven naar een eigen interieurstijl vaak ingevuld met het inrichten van de badruimte in nostalgische vintage stijl, DIY-meubels of opnieuw uitgebrachte re-designproducten. Het gaat echter niet alleen om het afwijken van de standaard look. Het is ook een kwestie van zich willen onderscheiden van de standaard aangeboden designalternatieven zoals de landelijke stijl of de hoogglans badkamer.

Industrieel New York badkamer 

Authentiek en cool, het moderne nostalgische badkamer alternatief

De voorkeur voor een modern individueel badkamerontwerp wordt gekenmerkt door het compromisloze verlangen om origineel te zijn en een modern alternatief te bedenken voor de nostalgische landelijke stijl of de gladde, schone lijnen van minimalistische interieurs. De trendsetters van vandaag richten zich op het samenstellen van een individuele mix, zij putten naar believen uit een schatkist van historische stijlelementen. Dit kunnen meubels of behang zijn uit de jaren vijftig, een originele Bauhaus-stoel, het nachtkastje van oma of decoratieve afbeeldingen van weleer. Alles mag, zolang de nieuwe nostalgische badkamer maar de juiste taal spreekt en niet saai wordt.

De bewoner die een Eames stoel combineert met een eikenhouten eettafel en een platenspeler in een String hangkast plaatst, wil ook bij de inrichting van de nostalgische badruimte als een cultureel vaardige levenskunstenaar geïdentificeerd worden. De verfijnde badkamer moet smaak en finesse tonen maar niet te pretentieus lijken, meesterlijke improvisatie is het gewenste effect.

Hierbij is het van belang om te waarderen wat er vroeger al in de badruimte gedaan is en te werken met de bestaande materialen. In plaats van deze oude materialen te slopen of te verbergen onder stucwerk of tegels, wordt alles wat het waard is in het design geïntegreerd en op eclectische wijze geaccentueerd. Het kan daarbij gaan om grappige tegels uit de jaren zestig of mooie cementtegels op de vloer, een verweerde spiegel of oude leidingen van de radiator. Alles wordt hergebruikt, liefdevol gerestaureerd of van een opvallende verflaag voorzien, zolang het maar bijdraagt aan het creëren van de gewenste stijl.

Als er iets niet snel te oud is om te redden en in het nostalgische badkamerontwerp opnieuw te gebruiken, dan zijn het wel de materialen zoals steen, keramiek, hout en metaal. De oude emaille badkuip bezit bijvoorbeeld een cultstatus in elke verfijnde badruimte. De levenskunstenaar heeft dan ook geen enkel probleem met het samenvoegen van oud en nieuw. Het vrijstaande geëmailleerde plaatstalen ligbad combineren met een strakke wastafel gemaakt van Solid Surface, is dan ook zeker aanvaardbaar.
Axor Starck badkamer

Badkamermeubels die op meubels lijken

De nieuwe benadering van het inrichten van de badkamer zoals je ook de woonruimte inricht, vraagt ​​om badkamermeubels die lijken op meubilair en om wastafels en ligbaden die moderniteit combineren met nostalgie. Dit kan ontstaan door het gebruik van materialen maar ook door producten met een authentiek ontwerp. Historische badkamers kunnen hierbij dienen als voorbeeld zolang het eindresultaat maar niet te extreem of kitscherig wordt. De uitdaging ligt in het balanceren tussen de soms puristische of decoratieve vormen en de moderne technische standaarden.

In de individueel ingerichte badruimte worden de meubels gecombineerd met accessoires die gewoonlijk terug te vinden zijn in andere ruimtes van het huis. Textiel, meubilair en aardewerk maar ook authentieke waterbestendige materialen uit het verleden zoals de Bauhaus en New York stijl of de jaren ’70 mode. De individueel ingerichte badruimte illustreert hiermee een trend die laat zien hoe individuele componenten met een meubelachtig karakter kunnen worden gebruikt om een ​​leefbaar en huiselijk gevoel te creëren. De echte levenskunstenaar is hierbij ook bereid om een ​​paar watervlekken te accepteren in ruil voor mooie muurpanelen en echt eiken in de badkamer.

Kijk voor meer individuele badkamerontwerpen op http://www.badendesign.nl/badkamer-ideeen

Geef een reactie