dinsdag, juni 18, 2024
Badkamer
Tips

Een brandveilig huis, ook in de badkamer

523Views

Wist je dat de badkamer de plaats in huis is waar de meeste ongelukken gebeuren? Veel mensen staan er niet bij stil, maar in de badkamer schuilen veel gevaren. Doordat er veel elektrische apparaten zijn die veelal continu in het stopcontact zitten, in combinatie met veel vocht, starten er veel woningbranden in de badkamer. Met deze tips maak jij je badkamer brandveilig!

Haal elektrische apparaten uit het stopcontact

Je kent het wel, de oplader van de tandenborstel die dag en nacht in het stopcontact zit, of de föhn die na gebruik aan het stroomnet blijft hangen. Wist je dat dit erg gevaarlijk kan zijn? Doordat de apparaten vaak worden blootgesteld aan vocht is de kans op kortsluiting aanwezig. De elektrische lading in combinatie met vocht is erg brandgevaarlijk. De tip: haal je elektrische apparaten na gebruik direct uit het stopcontact om brandgevaar te verminderen.

Hang een rookmelder op de gang naast de badkamer

Rookmelders mogen niet op de badkamer gehangen worden. Doordat badkamers vochtig zijn zullen rookmelders hier niet naar behoren functioneren en vaak vals alarm geven. Wat echter wel is aan te raden is het plaatsen van een rookmelder op de gang, pal naast de badkamer. Wanneer er op de badkamer brand ontstaat zal de rookmelder de signalen snel oppikken.

Denk aan brandwerende vlinderkleppen

Bijna alle (moderne) badkamers zijn voorzien van ventilatie, welke vaak wordt afgeschermd met vlinderkleppen. Wist je al dat er specifieke brandwerende vlinderkleppen zijn? Deze sluiten de ventilatie direct af bij rookontwikkeling. Zo krijgt het vuur minder zuurstof, waardoor de kans dat deze zich uitspreidt wordt ingeperkt.

Plaats een koolmonoxidemelder

Per jaar sterven er tientallen mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Om een hoge concentratie koolmonoxide snel te detecteren bestaan er speciale koolmonoxidemelders. Het gas is zelf kleurloos en geurloos, dus wanneer je koolmonoxide opmerkt is het eigenlijk al te laat.

Plaats een brandblusser

Het is sterk aan te raden om een brandblusser te plaatsen op of nabij de badkamer. Het advies van de brandweer is sowieso om op iedere woonlaag of of meer brandblussers te plaatsen en in veel huurwoningen is dit zelfs wettelijk verplicht. De beste brandblussers voor in huis zijn de traditionele poederblussers en schuimblussers. Beiden ontnemen de zuurstof waardoor de brand vanzelf dooft.

Geef een reactie