zaterdag, mei 18, 2024
energie besparen badkamer
TipsWonen

Energie besparen in de badkamer

1.33KViews

Ben je van plan om je badkamer te verbouwen? Vergeet dan niet dat je energiebesparende maatregelen kunt treffen. De badkamer wordt elke dag gebruikt en veel van de energie die je verbruikt komt uit de badkamer. Er zijn gelukkig manieren om je energieverbruik te beperken, zonder dat het invloed heeft op je comfort. Hieronder worden tips gegeven voor het besparen de energiekosten van je badkamer.

Minder lang douchen

Om te besparen op de energiekosten van je badkamer kun je minder lang gaan douchen. Elke dag douchen is nog steeds mogelijk, maar zorg ervoor dat het maximaal 5 minuten duurt. Met douchen gaat er namelijk veel water verloren en de cv-ketel moet het water opwarmen, wat natuurlijk veel energie kost.

Nostalgische badkamer ideeën

Door gebruik te maken van warmteterugwinning kun je dat gedeeltelijk opvangen. Warmteterugwinning houdt in dat het warme water dat wegspoelt in het afvoerputje gebruikt wordt om koud water gedeeltelijk te verwarmen.

Je kunt ook gebruik maken van een waterbesparende douchekop, je kunt hiermee nog steeds normaal douchen, maar je verbruikt minder water.

Minder warm water gebruiken

Sommige mensen poetsen hun tanden met warm water en laten de kraan tijdens het tandenpoetsen ook nog eens aanstaan. Als je op energiekosten wilt besparen dan moet je deze twee dingen natuurlijk niet doen. Laat de kraan zo kort mogelijk openstaan en gebruik zo min mogelijk warm water. Het is ook een goed idee om je bad te isoleren, zodat je niet elke keer warm water hoeft toe te voegen als je in bad zit. Door de isolatie blijft het water namelijk langer warm.

Isolatie

Zorg ervoor dat je een goede isolatie in je badkamer hebt. Door de warmte van het douchen en het bad wordt de badkamer erg vochtig. Vochtige lucht is lastig om te verwarmen, waardoor de verwarming in de badkamer langer moet branden. Het is dus juist een goed idee om het raam open te zetten na het douchen. Het is voor het comfort ook fijn om even wat frisse lucht door de badkamer te laten waaien.

Energieleveranciers vergelijken

Het loont ook om over te stappen naar een andere energie leverancier. Door over te stappen kun je erg veel besparen op je energiekosten. Aangezien je elk jaar een welkomstkorting ontvangt is het verstandig om via een vergelijkingssite energieleveranciers te vergelijken en over te stappen.

Geef een reactie