donderdag, juli 25, 2024
Goedkoop huis bouwen
BadkamerTipsWonen

Goedkoop huis bouwen? Dat doe je zo!

924Views

Wil je een huis bouwen met zo min mogelijk kosten? Dan ben je vast op zoek naar redenen om te besparen op je nieuwe huis. Wij nemen een aantal ideeën met je door waarmee je op een zo’n goedkoop mogelijke manier een huis kan bouwen.

Begin vroeg met inschattingen

Voordat je begint met plannen, moet je inschattingen maken van de kosten. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de inschattingen. Doe dit dus nog voordat je start met de bouwplanning. Zo voorkom je verborgen kosten tijdens het bouwproces.

De locatie van je huis

Waar ga je jouw nieuwe huis bouwen? De goedkoopste bouwkavel hoeft uiteindelijk niet de goedkoopste te zijn. Denk bijvoorbeeld aan bomen die je moet verwijderen voordat je kan begonnen met bouwen. Of het installeren van toegang tot elektriciteit, gas en openbare waterleidingen. Je bouwkavel kan goedkoop lijken. Maar als je alsnog veel aanpassingen moet doen om te kunnen beginnen met bouwen, ben je vaak alsnog duurder uit.

Kies eenvoudige vormen

Driehoeken, curven en andere complexe vormen zijn duur en moeilijk om te bouwen voor de lokale aannemer. Om te kosten te besparen, kies je daarom voor vierkante of rechthoekige plattegronden.

Bouw klein

Als je de prijs per vierkante meter van een groot huis vergelijkt met een klein huis, kan dit de indruk wekken dat een groot huis relatief gezien goedkoper is. Echter brengen grote huizen tal van kosten met zich mee waar je bij een klein huis niet mee te maken hebt. De bouw- en onderhoudskosten van een klein huis zijn vrijwel altijd lager dan een groot huis.

Gebruik gerecyclede materialen

Denk ook eens na over gerecyclede materialen. Deze zijn milieuvriendelijk en verminderen de bouwkosten. Je kan bijvoorbeeld gerecycled staal gebruiken of tweedehands sanitair, deuren, ramen of een open haard. Wees creatief!

Bouw energie-efficiënt

Zonnepanelen, goede isolatie en energiezuinige apparaten. Het zijn veelbesproken onderwerpen vandaag de dag. En dat is niet zomaar. Door energie-efficiënt te bouwen bespaar je niet alleen het milieu, je geeft uiteindelijk ook minder geld uit.

Maak je huis zelf af

Je hoeft geen bouwvakker te zijn om zelf wat klussen te klaren. Je kan ook delen van je goedkope huis zelf bouwen. Met hulp van een groep vrienden kan je vaak al veel doen. Denk aan eenvoudig schilderwerk of sloopwerk. Ook kun je bepaalde delen van je huis onafgewerkt laten en op een later tijdstip afwerken. Zo snijdt dit minder hard in je budget. Doe dit natuurlijk alleen bij de minder belangrijke gedeelten van je huis.

Raadpleeg alleen professionals

Wanneer je kosten wilt besparen, kan het verleidelijk zijn om goedkope ‘vakmannen’ in te schakelen. Echter kan een goedkope vakman uiteindelijk meer geld kosten dan een dure, omdat dure vaak beter zijn en minder fouten maken tijdens de bouw. En fouten zijn duur wanneer je bezig bent met een verbouwing.

Geef een reactie