dinsdag, juni 18, 2024
Wonen

Hier moet je op letten bij het slopen van een gebouw

500Views

Lege kavels zijn tegenwoordig maar in een klein aanbod nog te verkrijgen. Er is daarom vaker de optie om bestaande gebouwen te slopen. Hierdoor kan er ruimte gecreëerd nodig voor nieuwe bouwprojecten. Dit is vaak een betere optie wanneer een bestaand gebouw al te verouderd is geraakt. Bij het slopen van een gebouw zijn er echter een aantal zaken waarop gelet moet worden. In de meeste gevallen is het verstandig om een expert als Revoort in te schakelen. Sloopwerken vereisen immers een goede preparatie en executie zodat de omgeving niet wordt aangetast.

Neem contact op met de gemeente

Wanneer je aan een sloop wil beginnen, is het nodig om dit eerst aan de lokale gemeente te melden. Het is namelijk wettelijk verplicht om het verwijderen van afval dat meer dan 10 kubieke meter omtrek aan te geven. Daarnaast is dit ook nodig vanwege de potentiële aanwezigheid van asbest. Kleinere gebouwen als bijvoorbeeld een schuurtje kun je dus wel zonder het te melden slopen. In bepaalde gevallen is slechts het melden van een sloop niet genoeg. Voor sommige projecten is er ook een vergunning nodig voordat er begonnen mag worden. Het is daarom nodig om bij iedere grote sloopproject je eerst te informeren bij de gemeente of dit van toepassing is op jouw situatie.

Het gevaar van asbest

Eerder werd er verteld dat het melden van een sloop noodzakelijk is als er sprake is van asbest. Dit is nodig omdat asbest een zeer schadelijke stof is. Asbest bestaat uit natuurlijke mineralen die een vezelstructuur hebben. Doordat asbest zo goedkoop was, werd het verwerkt in veel producten. Het werd later echter bekend gemaakt dat asbest slecht is voor de gezondheid. Het inademen van asbest kan op de lange termijn zorgen voor klachten bij de gezondheid. Deze gezondheidsklachten kunnen uitgroeien tot longkaker, longvlieskanker en buikvlieskanker. Asbest is alleen schadelijk wanneer de kleine vezels worden ingeademd. De effecten van asbest worden schadelijker wanneer je meer asbestvezels inademt. Het is daarom belangrijk om asbest te identificeren en te verwijderen.

Wat te doen met het afval

Het slopen van een gebouw creëert natuurlijk een hoop afval. Dit afval hoef je echter niet weg te gooien omdat het wat kan opleveren. Denk bijvoorbeeld de dakpannen van een woning. Dakpannen kunnen al voor 50 cent per dakpan verkocht worden. Andere materialen waar je aan kunt denken zijn houten balken, bakstenen, lood, koper, zink en ijzer. Tijdens de sloop is het dus belangrijk dat je afval goed scheidt zodat je het winstgevende afval nog kan doorverkopen. Zo zullen de kosten van de sloop net wat goedkoper uitkomen.

Geef een reactie