woensdag, april 24, 2024
Hoe kies je de beste verlichting uit voor je badkamer
BadkamerinterieurTips

Hoe kies je de beste verlichting uit voor je badkamer

1.01KViews

Verlichting, geen onbelangrijk deel van je badkamer. Er komt vaak weinig natuurlijk licht binnen dus is goede badkamerverlichting een absolute must. Zelfs als je hele badkamer in is gericht volgens de laatste trends, dan kun je hier niets van zien zonder de juiste verlichting. Het verlichten van de badkamer is echter nog niet zo simpel als dat het in eerste instantie lijkt. Vooral het zorgen van egaal licht is vaak een hele uitdaging. Je wilt namelijk dat de badkamer zowel ‘s morgens als ‘s avonds fijn aanvoelt. ‘s morgens wil je lekker wakker worden en je normaal kunnen scheren en wassen en ‘s avonds wil je niet teveel licht omdat je lekker wilt slapen. Al die dingen samen moeten ervoor zorgen dat je uiteindelijk een fijn licht in de badkamer hebt. Maar hoe doe je dat nu, dat leg ik je uit in deze blog.

Algemene verlichting en taakverlichting

Eerst onderscheiden we twee soorten verlichting. Algemene verlichting en taakverlichting. Algemene verlichting is bedoeld als gehele verlichting van de badkamer. Deze verlichting vind je bijna altijd terug aan of in het plafond van een badkamer. Belangrijk is dat deze verlichting de gehele badkamer goed verlicht. Taakverlichting is verlichting die je vaak boven de wastafel hangt. Die moet extra goed licht geven en bijna het daglicht van buiten nabootsen. Dit is belangrijk bij het scheren of opdoen van make-up. Voor algemene verlichting zien we vaak badkamer inbouwspots terugkomen. 

LED dimmen

Iets wat ook zeer belangrijk is bij het uitzoeken van goede verlichting is de mogelijkheid tot het dimmen ervan. Zeker in de badkamer. Doordat je op verschillende momenten van de dag fijne verlichting wilt, is de dimbaarheid van de lampen zeer belangrijk. Zoals gezegd wil je ‘s morgens misschien meer licht dan ‘s avonds. Bekijk dus goed of je verlichting dimbaar is en of deze aangesloten kan worden op een dimmer. Niets is namelijk zo lekker als lekker wegdromen in bad met gedimd licht. 

De ip-waarde

De badkamer is natuurlijk een vochtige plek. Op deze vochtige plek wil je natuurlijk ervoor zorgen dat je verlichting het lang blijft doen. Zorg dus in je badkamer voor verlichting met een hoge IP-waarde. Boven je bad of douche kies je voor een IP-waarde van 65. Bij de andere plekken in je badkamer kun je kiezen voor een IP-waarde van 44.

Succes!

Ik wens je heel veel succes bij het uitzoeken en plaatsen van je badkamerverlichting.

Geef een reactie