dinsdag, juni 18, 2024
TipsWonen

Maak je woning of bedrijfspand brandveilig

771Views

Ga jij je woning of bedrijfspand flink (laten) renoveren? Dan is dit een goede gelegenheid om ook andere belangrijke zaken eens flink onder de loep te nemen. Want hoe brandveilig is jouw woning eigenlijk? En als je een bedrijfspand hebt, weten jij en je werknemers wat je moet doen als er een brand uitbreekt? Als je op deze vragen geen antwoord weet, dan is het hoog tijd om dit eens uit te gaan zaken. Verder kan je in elk huis of pand een aantal voorzieningen aan laten branden, waarmee je de omgeving ook weer een stuk brandveiliger maakt. 

Op tijd een waarschuwing

Een brand ontdek je meestal wanneer de vlammen al woeden. Dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Als er een brand uitbreekt in je slaap, dan is de reactietijd al een stuk minder. Het komt zelfs voor dat mensen op deze manier stikken in hun slaap. Branddetectie kopen is daarom een zeer verstandige oplossing. Hang een exemplaar op in elke ruimte van je woning. Hang ook een aantal rookmelders op in je bedrijf, zodat jij en je personeel op tijd alert zijn. Tip: Zorg dat je ook een vaste routine ontwikkelt voor als je het huis of het kantoor verlaat. Kijk bijvoorbeeld of alle apparaten zijn uitgeschakeld. 

Een koolmonoxidemelder 

Naast brandgevaar, moet je ook altijd alert zijn of er koolmonoxide aanwezig is in de lucht. Bij een bepaalde concentratie kan dit zeer giftig en zelfs dodelijk zijn. Koolmonoxide kan zich in een ruimte verspreiden door een gaslek van vooral de oudere cv-ketels. In dit geval is het dus verstandig om naast rookmelders je woning of kantoor ook te voorzien van een koolmonoxidemelder. Deze zal afgaan wanneer de aanwezigheid van koolmonoxide gevaarlijk hoog is. 

Bescherm voor elektra en leidingen 

Naast de nodige brand- en koolmonoxidemelders, is ook een inspectieluik installeren een verstandige keuze. Op deze manier bescherm je de open plekken in de wand waar leidingen van de elektra zichtbaar zijn. Door middel van een inspectieluik sluit jij deze ruimte eenvoudig af met een sleutel en slot. Dit inspectieluik is verkrijgbaar in verschillende soorten.  Zo is er een ‘gewoon’ inspectieluik maar ook een variant met een brandwerende deur.

Geef een reactie