woensdag, april 24, 2024
Wonen

Wat te doen bij een verstopte riolering

494Views

Het zal vast wel eens voorkomen dat de afvoer plotseling verstopt raakt. Dat kan komen doordat er grote hoeveelheden afval vast komt te zitten. Het is belangrijk dat het probleem zo snel mogelijk verholpen wordt. Door het afval in de riolering kan het water overstromen, en dat wil je natuurlijk niet hebben. Er zijn een aantal opties die je hebt om de riolering weer te ontstoppen. Dit kun je doen door contact op te nemen met een ontstoppingsdienst in Utrecht. Maar er zijn ook een aantal opties die je zelf eerst uit kunt proberen.

Maak gebruik van een plopper

Om de afvoer te ontstoppen is de meest voor de hand liggende manier een ontstopper te gebruiken. De meeste huishoudens hebben dit al in huis. Door de ontstopper op de afvoer te plaatsen en vervolgens krachtig op en neer te bewegen heb je grote kans op slagen. Het zou kunnen zijn dat het rubber van de ontstopper nog aardig hard is. Om het rubber zachter en flexibeler te maken kun je het rubber onder een warme kraan houden. Wanneer het rubber voldoende is opgewarmd zal je merken dat het een stuk flexibeler is geworden. Daarnaast is het belangrijk dat je een kleine laag water gebruikt tijdens het plaatsen van de plopper. Door een kleine laag water zal de plopper meer zuigkracht hebben waardoor er een hogere druk op de afvoer zit. Hardnekkig vuil kan op deze manier makkelijker vrijkomen.

Maak gebruik van soda en heet water

Een andere manier om de afvoer proberen te ontstoppen is door het gebruik van soda en heet water. Soda bevat eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat vetresten in de gootsteen worden opgelost. Voor deze methode is het nodig om een mengsel van soda en heet water te maken en deze vervolgens in de afvoer te gieten. Het mengsel moet een verhouding hebben van één pak soda met één liter heet water. Nadat het mengsel in de afvoer is gegoten wacht je een nachtje voordat je begint aan de volgende stap. De volgende dag kan je beginnen om de afvoer weer te spoelen met heet water. Als je geluk hebt is de afvoer nu ontstopt. Is dat niet het geval, dan kun je het proces nog een keer uitvoeren.

Waardoor een afvoer verstopt raakt

De afvoer wordt verstopt door vuil dat vast komt te zitten. Dit vuil kan in verschillende vormen voorkomen. Het komt vaak voor dat vet en etensresten door de gootsteen gespoeld worden. De combinatie van vet en etensresten kan ervoor zorgen dat stukken blijven plakken en na een tijdje begint op te hopen. Het kan ook komen doordat haren bijvoorbeeld door de gootsteen worden gespoeld. Ten slotte kan het komen doordat er kalk begint te groeien in de afvoer. Water bevat namelijk kalk. Deze kalk kan langzamerhand beginnen op te hopen in de afvoer.

Geef een reactie