zaterdag, mei 18, 2024
Zwarte vlekken in de badkamer? Dit is mogelijk schimmel
Badkamer

Zwarte vlekken in de badkamer? Dit is mogelijk schimmel

328Views

Helaas komt schimmelvorming in elk huishouden wel is voor. Er is bijna niet aan te ontkomen. Schimmel heeft diverse oorzaken en bepaalde ruimtes in de woning zijn daar extra gevoelig voor. Zo zie je vaak schimmels terugkomen in ruimtes als de kelder, keuken, kruipruimte, zolder en badkamer. De badkamer is misschien wel de woonruimte waar schimmel het vaakst voorkomt. Hoe komt dat? Dat leggen we je later in dit artikel uit. Ook worden er een aantal tips gegeven over het verwijderen van badkamer schimmel en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.


Oorzaken badkamer schimmel


Schimmel ontstaat over het algemeen door te veel vocht in combinatie met gebrekkige ventilatie. Als de vocht in een bepaalde woonruimte niet weg kan, kan het zich gaan nestelen op de muren of het plafond van de desbetreffende woonruimte. Voor de badkamer geldt dat het vochtgehalte in veel gevallen hoog ligt. Dit komt door het lekker warme douchen, een warm bad nemen of het gebruik maken van de wastafel. Er komt veel condensatie vocht vrij bij deze bezigheden. Als de badkamer niet voldoende ventilatie heeft kan dit uiteindelijk zorgen voor schimmels.

Naast deze oorzaken kan het ook voorkomen dat er lekkages zijn in de badkamer. Dit kunnen lekkages zijn in het kitwerk van de muren, maar ook lekkages van verschillende badkamermeubels. Als deze lekkages niet zo snel mogelijk worden opgelost kan het zorgen voor overstromingen en kunnen schimmels zich gaan vormen.


Kom in actie!


Heb jij nu schimmel op de muur in de badkamer? Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk verwijdert. Schimmel kan namelijk schadelijke effecten hebben voor het huis, maar ook voor jouw gezondheid. Hoe langer je schimmel zich verder laat ontwikkelen, hoe meer het huis wordt aangetast. Hoe meer het huis is aangetast, hoe meer het je gaat kosten om het te verwijderen. Uiteindelijk kan het ook voor de langere termijn zorgen dat het huis in waarde daalt. Zonde! Verder kan het ook milde gezondheidsklachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van de keel, het benauwd krijgen en hoofdpijn ervaren. Als je langer wacht kan het ook zorgen voor nog vervelendere klachten. Kom dus zo snel mogelijk in actie.


Badkamer schimmel verwijderen


Nu je de oorzaak van schimmelvorming weet en het belang van zo snel mogelijk verwijderen is het goed om te kijken naar hoe je eigenlijke badkamer schimmel verwijdert. Badkamer schimmel verwijderen kan je zelf doen, of kan je laten doen door een schimmelbestrijdingsbedrijf. Het zelf verwijderen van schimmel is een lastige opdracht, maar niet onmogelijk. Op diverse websites wordt aangegeven dat je met bijvoorbeeld azijn, soda of speciale reinigingsmiddelen makkelijk de schimmel kan verwijderen.

Wel is het daarbij belangrijk om handschoenen, een mondkapje en een bril te dragen. Zo voorkom je inademen van schimmel gassen en irritatie aan de ogen.
Ondanks dat je het zelf kan, wordt het sterk afgeraden. Dit omdat zelf verwijderen van schimmel vaak niet voor de lange termijn is. De oorzaak wordt in veel gevallen niet goed genoeg aangepakt en het verwijderen is dus een tijdelijke bestrijding. Een schimmelbestrijdingsbedrijf pakt de schimmel bij de oorzaak aan, en heeft de middelen om de schimmel netjes, snel en goed te verwijderen.


Schimmel in de badkamer voorkomen


Er zijn diverse opties om schimmel op de muur of plafond in de badkamer te voorkomen. Het belangrijkste preventiemiddel is het zorgen voor toereikende ventilatie. Natuurlijke ventilatie met deuren en ramen is aangeraden, maar als je die optie niet hebt zijn er ook andere opties. Er wordt aangeraden om dan te kiezen voor mechanische ventilatie of voor het plaatsen van vochtvreters. Naast de vochtproblemen is het ook van belang om regelmatig te controleren op lekkages. Soms is een lekkage bijna niet te zien en kan schimmel al snel gaan vormen. Verder wordt ook aangeraden om te zorgen voor voldoende daglicht, want schimmel vormt zich het snelst op donkere plekken. Dit is ook de reden dat schimmel vaak in de hoeken te vinden is. Tot slot wordt ook aangeraden om natte handdoeken niet te drogen in de badkamer. Er kan ook bij natte handdoeken veel vocht ontstaan.

Geef een reactie